//DDOS-aanval op banken: vormt de blockchain een oplossing?

DDOS-aanval op banken: vormt de blockchain een oplossing?

In de afgelopen dagen werden verschillende Nederlandse banken lastiggevallen door DDOS-aanvallen. Bij een DDOS-aanval wordt simpel gezegd een grote hoeveelheid dataverzoeken naar een server gestuurd, waardoor de server overbelast raakt. Als gevolg van deze overbelasting valt de server uit. Voor de Nederlandse banken betekende dit dat hun diensten, zoals iDeal en internetbankieren, niet langer toegankelijk waren voor klanten. Vormt de blockchain oplossing voor DDOS-aanvallen, of is ook de blockchain hier gevoelig voor? Een gebruiker van cryptocurrencies dient immers voor het gebruik van de blockchain te betalen. Dit gebeurt in de vorm van een fee per transactie. Een andere vraag is hoe de blockchain kan worden ingezet door organisatie.

Hoge kosten maken DDOS-aanvallen onaantrekkelijk

Een DDOS-aanval, waarbij een compleet banksysteem wordt platgelegd, is in de wereld van cryptocurrencies bijna niet voor te stellen. Zeker bij munten als Bitcoin en Litecoin zijn de transactiekosten per transactie relatief hoog. Dit maakt het voor criminelen onaantrekkelijk om een poging tot het platleggen van het blockchainnetwerk te doen. De kans bestaat immers dat een aanval mislukt, waarbij aanvallers een groot bedrag aan transactiekosten hebben moeten betalen. Daarbij zijn wallets goed beveiligd met private keys. Dit maakt dat het stelen van cryptocurrencies relatief lastig tot vrijwel geheel onmogelijk is met een DDOS-aanval.

Criminelen zouden cryptocurrencies makkelijker kunnen stelen, door een poging te doen tot het hacken van een gebruiker van digitale munten. Zij hebben immers vrij spel, als zij de private key van een gebruiker in hun bezit hebben.

Blockchainbedrijven tegen DDOS-aanvallen

Over de inzet van een blockchain tegen de dreiging van DDOS-aanvallen is al door verschillende blockchainbedrijven nagedacht. Kijk bijvoorbeeld eens naar een start-up als Gladius. Dit bedrijf maakt het mogelijk om je ongebruikte bandbreedte te verkopen via de blockchain. Ten eerste kan een organisatie extra bandbreedte van andere gebruikers, in plaats van hun provider, overnemen. Ten tweede hoeven zij hun verbruik alleen te verhogen als dit echt noodzakelijk is. Ideaal om een toename in het verkeer naar een server op te vangen. Op deze manier kunnen DDOS-aanvallen snel en eenvoudig worden tegengegaan. Het voornaamste voordeel hiervan, is dat een organisatie niet structureel meer bandbreedte af hoeft te nemen.

Nu is de bandbreedte van een server vaak gelimiteerd. Met het systeem wat Gladius aan het ontwikkelen is, zal dit veranderen. Of Gladius de oplossing voor DDOS-aanvallen heeft is in dit stadium niet te voorspellen. Duidelijk is wel, dat het gebruik van de blockchain tegen DDOS-aanvallen iets is wat verder zal worden uitgedacht.