//Opinie: bestaat de Bitcoin bubbel echt?

Opinie: bestaat de Bitcoin bubbel echt?

Het zal je niet ontgaan zijn, de grote groep “beursexperts” die de Bitcoin bubbel omschreven heeft. Onder meer nieuwsbronnen als de Volkskrant en RTL Z berichtten de afgelopen periode over de fases van een financiële bubbel die Bitcoin zou doorlopen. Onlogisch is deze redenatie absoluut niet! De waarde van Bitcoin steeg in 2017 explosief, waardoor de kans op een flinke klap steeds verder toenam. Investeerders die lange tijd sceptisch waren geweest over Bitcoin en andere cryptocurrencies besloten toch nog in te stappen om de boot niet te missen. De vraag is of deze boot niet allang vertrokken was eind 2017.

In dit artikel beschrijven we waarom Bitcoin wel of geen bubbel zou zijn. Moeten we niet verder kijken dan naar de Bitcoin alleen? Er zijn immers honderden cryptocurrencies die in de afgelopen jaren op de markt voor altcoins gebracht zijn. Vallen al deze digitale coins een bubbel?

Cryptocurrencies zijn meer dan Bitcoin alleen

De explosieve groei in de Bitcoin koers is niet onopgemerkt gebleven bij investeerders en analisten. Het is door deze sterke groei niet ondenkbaar dat de waarde van Bitcoin zal imploderen in de komende maanden. Of en wanneer dit gebeurt kan echter niemand met zekerheid zeggen. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste is de markt met cryptocurrencies verre van vrij van marktmanipulatie. Nog steeds heeft een kleine groep mensen, een groot deel van de marktkapitalisatie van Bitcoin in handen. Wanneer deze groep investeerders uit de Bitcoin zou stappen, zou dit logischerwijs een grote invloed op de waarde hiervan kunnen hebben.

Ten tweede speelt er een status quo tussen de minimale “support” die de Bitcoin koers heeft opgebouwd onderweg omhoog en de nieuwe stroom van investeerders. Nog steeds stroomt er dagelijks nieuw geld de markt in van mensen die de boot niet willen missen. Wanneer deze stroom tot stilstand komt en investeerders hun geld uit Bitcoin halen, zal de markt imploderen door de beperkte “support”. Onder de “support” verstaan we de waarde waar genoeg kooporders zijn geplaatst, om te voorkomen dat de Bitcoin koers tot onder die waarde zakt.

Op basis van deze informatie zou je kunnen concluderen dat de Bitcoin bubbel bestaat. Het zou dan ook niet onlogisch zijn dat deze Bitcoin bubbel in de komende maanden, als de populariteit van de munt afneemt, zal knappen. De wereld van cryptocurrencies is echter meer dan Bitcoin alleen.

Gebreken in de blockchain van Bitcoin

In de afgelopen jaren zijn meerdere gebreken van de Bitcoin blockchain aan het licht gebracht. Denk bijvoorbeeld aan het bijzonder lage aantal transacties wat per seconde kan worden uitgevoerd. Of wat te denken van de hoge transactiekosten? Onlangs verscheen in het nieuws een item over het hoge stroomverbruik van Bitcoin. Zo zou het onderhoud van de Bitcoin blockchain al meer energie verbruiken dan een compleet middelgroot Europees land, zoals Bulgarije, Denemarken of Slowakije. Deze trend is onhoudbaar, wat duidt op het feit dat de Bitcoin bubbel kan gaan knappen.

Er zijn echter verschillende projecten opgezet om cryptocurrencies te ontwikkelen, die deze gebreken verhelpen. Zo bestaat er een verschil tussen een “proof of stake” en een “proof of work”. Dit verschil zit onder meer in het stroomverbruik van beide methodes. Bij een cryptocurrency welke een “proof of work” gebruikt krijgt degene die het meeste werk verricht, ofwel de meeste berekeningen uitvoert, de beloning. Het is dus aantrekkelijk om veel stroom te verbruiken, omdat je hier de grootste beloning mee verdient. Meer berekeningen oplossen betekent dat je meer computers nodig hebt en dus meer stroom verbruikt.

Bij een cryptocurrency die met het “proof of stake”-principe werkt, is dit niet zo. Degene met de grootste “stake”, ofwel de grootste rijkdom, is degene die een block binnen de blockchain aan mag maken. Voor de transacties die via dit block worden uitgevoerd, krijgt deze gebruikers een vergoeding. Hiermee is het probleem van het hoge energieverbruik verleden tijd.

Nieuwe cryptocurrencies staan op

Van deze nieuwe cryptocurrencies zal meer dan de helft over een tijdje niet meer bestaan, doordat deze projecten geen ontwikkelingen doormaken of niet voldoende steun krijgen. Daarbij bestaan er munten die als grap zijn opgezet! Kijk bijvoorbeeld naar de GeertCoin, die op weinig support kan rekenen. Er zijn echter voldoende cryptocurrencies die de rol van Bitcoin in de komende maanden of jaren over kunnen nemen, als de Bitcoin bubbel daadwerkelijk zou barsten.

Daarbij neemt de afhankelijkheid van Bitcoin steeds verder af. Tot op heden heb je Bitcoin nodig om andere munten te kunnen kopen. Althans, als je via een exchange handelt! Litebit.eu biedt immers al de mogelijkheid om cryptocurrencies met iDeal te kopen. Onder meer Ethos, een cryptocurrency, is bezig met de ontwikkeling van een universele wallet. In deze wallet wordt straks de mogelijkheid geboden om cryptocurrencies rechtstreeks met euro’s of dollars te kopen.

De afnemende afhankelijkheid van Bitcoin is ook te merken in de afname in de marktdominantie van Bitcoin. Waar Bitcoin de markt eind 2017 nog domineerde, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Als de Bitcoin bubbel daadwerkelijk zou barsten, zou de invloed hiervan dus steeds kleiner worden. Dit geldt in het bijzonder wanneer het geld vanuit het aandeel wat de Bitcoin in de markt heeft, naar andere cryptocurrencies stroomt.

Conclusie: kijk verder dan de Bitcoin bubbel!

Kortom, op basis van de punten die in dit artikel werden aangehaald is het bestaan van de Bitcoin bubbel niet uit te sluiten. Er kunnen verschillende redenen zijn om aan te nemen dat deze Bitcoin bubbel in de komende maanden zal barsten. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de markt met cryptocurrencies als geheel zal imploderen. Het kan zodoende nog steeds interessant zijn om te investeren, ook als je bang bent voor het barsten van de Bitcoin bubbel. Zorg er in dit geval wel voor dat je geld in altcoins zit en niet in Bitcoin zelf. Een waardedaling in de Bitcoin koers zou in een stijging in de koers van altcoins kunnen zorgen.

Hoe denk jij over de Bitcoin bubbel? Verwacht je dat deze Bitcoin bubbel in de komende jaren zal barsten? Plaats een reactie onder dit artikel om je mening te delen!