//IBM en Maersk werken samen aan joint venture voor blockchaintechnologie

IBM en Maersk werken samen aan joint venture voor blockchaintechnologie

Dat IBM zich al een langere tijd met blockchaintechnologie bezighoudt is niet nieuw. De ontwikkelaar van hardware- en softwareproducten werd eerder al gelinkt aan de cryptocurrency Stellar Lumen. Vandaag kwam naar buiten dat IBM en Maersk samen werken aan een nieuwe joint venture, die zich richt op de inzet van blockchaintechnologie. Maersk is wereldwijd marktleider in het verschepen van grote containers. Nadat de blockchaintechnologie eerder al in de gezondheidszorg en energiesector werd ingezet, komt deze nu dus ook naar de transportsector.

Nieuw op te zetten platform van IBM en Maersk

IBM en Maersk geven aan een nieuw platform op te willen bouwen, die door de gehele industrie gebruikt moet kunnen worden. Met dit platform moet het voor transportbedrijven makkelijker worden om vrachten te verschepen. Daarbij geeft het platform meer openheid in de goederen die verscheept worden. De blockchain is immers een digitaal grootboek, die door iedereen in te zien is. In het proces van het inladen van de vracht tot het verschepen hiervan kunnen verschillende transacties aan het blockchainnetwerk worden toegevoegd. Zo is het voor iedere betrokken partij mogelijk om te achterhalen waar de vracht zich op welk moment bevindt.

Het is overigens niet voor het eerst dat naar buiten komt dat IBM en Maersk samen onderzoek doen naar de toepassing van de blockchain. Al sinds juni 2016 zouden beide bedrijven naar de mogelijkheden van deze technologie kijken. Onder meer General Motors en Procter & Gamble zouden interesse in het gebruik van het platform hebben.

IBM als voorloper in de toepassing van blockchaintechnologie

IBM wordt door verschillende mensen als een voorloper gezien in de toepassing van de blockchaintechnologie. Inmiddels werkt het bedrijf met meer dan 400 partijen samen voor de toepassing van de blockchain. Niet voor niets werkte IBM al samen met Stellar Lumen om te kijken naar het gebruik van deze tokens.