//Cryptocurrencies onder druk door geruchten over China

Cryptocurrencies onder druk door geruchten over China

De koers van cryptocurrencies staat onder druk, mede dankzij geruchten uit China. Na een sterke groei in de waarde van deze cryptocurrencies eind 2017 en begin 2018, lijkt er nu een einde aan deze “bullish run” te zijn gekomen. De koersdaling wordt gevoed door verschillende geruchten over het ingrijpen van verschillende Aziatische landen, die belangrijke spelers zijn binnen deze markt. Nog steeds komt het merendeel van het geld wat in cryptocurrencies geïnvesteerd wordt, uit landen in Azië. Zuid-Korea, China en Japan zijn hier de koplopers in. Vandaag verloor de Bitcoin circa 13% van haar waarde.

Weinig duidelijkheid over mogelijke maatregelen

De paniek onder investeerders lijkt vooralsnog niet volledig gefundeerd te zijn. Volgens persbureau Reuters zou de Zuid-Koreaanse minister van Financiën in een interview hebben aangegeven, dat maatregelen tegen de handel in cryptocurrencies niet volledig van de baan zijn. Vorige week verscheen nog een bericht waarin een woordvoerder van president Moon aangaf dat er geen ban op de handel in cryptocurrencies komt.

Naast Zuid-Korea zouden ook China, Frankrijk en Oekraïne maatregelen willen treffen tegen de explosieve groei in de handel van cryptocurrencies. Ook hierbij moet worden opgemerkt dat er nog geen definitieve of officiële beslissingen genomen zijn. De paniek die inmiddels ontstaan is, komt vooralsnog vooral weg uit de geruchten omtrent deze mogelijke maatregelen.

Eerdere dalingen van de Bitcoin koers

Het is niet voor het eerst dat de Bitcoin koers sterk daalt na dergelijke geruchten. Ook in juli en augustus 2017 daalde de Bitcoin en altcoin koers enorm, na een flinke stijging te hebben volbracht. Na die daling herstelde de koers van altcoins en Bitcoin relatief snel, met het hoogtepunt in november 2017. De Bitcoin koers bereikt die maand het ene record na het andere. Ook de altcoins profiteerden van de stijging in de Bitcoin koers. Net als Bitcoin zelf bereikte ook de altcoins koers diverse records.

Of het herstel van de cryptocurrency koersen nu opnieuw zo snel zal gaan is niet te voorspellen. De een wacht op een licht herstel om alsnog te kunnen verkopen. De ander ziet een dip als deze als een mooi inkoopmoment. Bovenal toont een dip als deze aan, dat het belangrijk is om nooit meer geld te investeren dan je kunt missen.

Trend rondom de Chinese jaarwisseling

Overigens valt de daling in de Bitcoin- en altcoin koers niet alleen te verklaren door de berichten over de mogelijke maatregelen van Zuid-Korea. Zo valt in de grafieken van de Bitcoin- en altcoins koersen op te merken dat deze in de periode voorafgaand aan de Chinese jaarwisseling altijd dalen. Chinezen halen geld uit de markt om bijvoorbeeld trein- en vliegtickets te kunnen betalen, cadeaus te kunnen kopen, enzovoorts. Voorgaande jaren was de dip echter minder extreem dan dit jaar het geval is.

Mogelijk zorgt de toevallige samenloop van bovenstaande omstandigheden voor de extreme daling van dit moment.