//Groot aantal Stellar gestolen via Blackwallet.co

Groot aantal Stellar gestolen via Blackwallet.co

Het is hackers gelukt om een groot bedrag aan Stellar te stelen, een cryptocurrency uit de top 10 van digitale coins met de grootste marktkapitalisatie. Stellar, vaak afgekort tot XLM, is de afgelopen periode sterk in waarde toegenomen. Dit maakt dat steeds meer investeerders in deze cryptocurrency investeren. Niet zonder risico, zo blijkt! De cryptocurrency kon bewaard worden bij Blackwallet.co. In totaal zouden er bij deze aanval circa 670.000 digitale coins gestolen zijn. Dit aantal heeft tegen de huidige koers een waarde van meer dan drie ton!

Het idee achter Stellar Lumen komt enigszins overeen met dat van Ripple. Zo moet het via deze cryptocurrency makkelijker worden om internationale betalingen uit te voeren. In de afgelopen periode kwam naar buiten dat verschillende grote partijen zich aan deze munt verbonden hebben. Aan de hack kon de organisatie achter Stellar Lumen zelf weinig doen.

Hack van Blackwallet.co via DNS-server

De hackers slaagde in de diefstal van deze digitale munten, door de DNS-server van Blackwallet.co te hacken. Via deze hack was het mogelijk om het verkeer naar Blackwallet.co om te leiden naar een eigen website, die logischerwijs niets met Blackwallet.co zelf te maken had. Eenmaal op deze website, zorgde de website er automatisch voor dat wanneer je voor minimaal 10 euro aan Stellar Lumen had, deze direct naar de criminelen werkt overgeboekt. Voor bezoekers van Blackwallet.co was hier zodoende weinig aan te doen.

Omzetten op een exchange

De digitale coins die bij deze hack werden buitgemaakt, zijn direct doorgestuurd naar een online exchange. Denk bij een exchange bijvoorbeeld aan Binance of Bittrex. Via de gebruikte exchange konden de gestolen digitale munten worden omgezet naar een andere cryptocurrency. Naar eigen zeggen zou er momenteel met deze exchange gepraat worden om de transacties te stoppen en de Stellar Lumens terug te geven aan de rechtmatige eigenaren. Althans, dit nieuws verscheen in een topic op Reddit.com.

Het is niet voor het eerst dat er een groot aantal digitale coins worden buitgemaakt bij een hack van een website waar deze cryptocurrencies bewaard kunnen worden. Eerder werden ook bezitters van andere cryptocurrencies de dupe van dergelijke hacks. In veel gevallen kan een dergelijke hack niet worden teruggedraaid, waardoor investeerders hun digitale coins kwijt zijn.

Veilige software wallet voor cryptocurrencies

De hack van Blackwallet.co toont aan, hoe belangrijk het is om cryptocurrencies in een software- of hardware wallet op te slaan. Op deze manier kunnen je digitale valuta enkel gestolen worden bij een hack van je computer. Ook bij het verlies van je private key zou je de digitale munten kunnen verliezen. Met een private key hebben criminelen namelijk vanaf iedere locatie toegang tot je wallet. Mocht je digitale coins toch via een online wallet willen bewaren, zorg er in dat geval voor dat je altijd goed kijkt of je naar de juiste URL surft en of deze beveiligd is. Dit herken je aan het https://-voorvoegsel in de URL.

Bron: BBC