//Bitcoin wint aan populariteit op de huizenmarkt

Bitcoin wint aan populariteit op de huizenmarkt

Eerder beschreven we al dat de blockchaintechnologie aan populariteit won op de aandelenmarkt. Een aankondiging van het gebruik van de blockchaintechnologie in de komende maanden, leidde tot een enorme stijging in de koers van verschillende bedrijven. Naast de groeiende populariteit van de blockchaintechnologie op de aandelenmarkt, wint de technologie ook aan populariteit op de huizenmarkt. Er zijn steeds meer makelaars die Bitcoin als betaalmiddel accepteren. In het bijzonder in Australië, Nieuw-Zeeland en Amerika.

Men ziet de Bitcoin in Amerika als een handig betaalmiddel voor mensen van buiten, die in de Verenigde Staten een woning willen kopen. Deze mensen zitten op deze manier niet langer met wisselkoersen. De Amerikaanse makelaar Redfin berichtte eerder dat tegen het einde van 2017 circa 75 woningen gekocht konden worden met Bitcoins. Deze woningen werden voornamelijk het zuiden van Florida en California aangeboden.

Voornamelijk dure woningen te koop voor Bitcoins

Het zijn vooralsnog met name de duurdere woningen die verkocht worden voor Bitcoins. Simpele eengezinswoningen zijn tot op heden nog niet te koop met deze cryptocurrency. In het afgelopen jaar verschenen al verschillende villa’s op internet, die voor tientallen Bitcoins konden worden overgenomen. Het is niet zonder risico om je woning voor Bitcoins te verkopen. De kans bestaat immers, dat de Bitcoin koers sterk daalt in de periode dat je woning te koop wordt aangeboden. Door een woning te verkopen voor Bitcoins groeit de kans op de verkoop hiervan echter. Je bereikt immers ook mensen buiten je eigen land.

Volgens Bitcoin-expert Charles Evans van de Barry University, is het niet onlogisch dat verkopers op deze manier redeneren. In verschillende landen leggen overheden restricties op aan mensen die grote sommen geld via de bank naar een buitenlandse rekening willen versturen. Dit heeft onder meer te maken met het mogelijk wegsluizen van crimineel geld.

Witwassen tegengaan met blockchaintechnologie

Vaak wordt gezegd dat de blockchaintechnologie een ideaal middel is voor criminelen, die geld willen witwassen. Toch klopt dit niet helemaal, zegt Evans. Doordat alle transacties die met Bitcoins worden uitgevoerd vastgelegd worden, zijn deze door iedereen in te zien. Op het moment dat de overheid een bepaalde transactie aan personen kan koppelen, kan dit grote consequenties hebben voor criminelen. Er zijn echter cryptocurrencies die de transacties binnen de blockchain verder anonimiseren. Het gaat hierbij onder meer om Monero en Zcash. Dit zijn zodoende minder geschikte betalingsmiddelen voor het kopen van een huis met cryptocurrencies.

Huis kopen met Bitcoin in Nederland

Hoewel Bitcoin als betalingsmiddel voornamelijk in het buitenland gebruikt wordt op de huizenmarkt, zijn er ook Nederlanders die hun woning te koop aanbieden voor Bitcoins. Zo verscheen er afgelopen zomer nieuws over Didi Taihuttu. Deze Limburger zette zijn huis destijds te koop voor 85 Bitcoins, wat destijds een waarde vertegenwoordigde van circa drie ton. Inmiddels heeft hij zijn woning weten te verkopen en wacht hij een verdere stijging van de Bitcoin koers af.

Taihuttu is tot op het moment van schrijven een van de weinige Nederlanders die deze stap durft te zetten. Mogelijk doet de Bitcoin in de komende jaren ook een serieuze intrede in de Nederlandse woningmarkt.