//Wallets voor cryptocurrencies

Wallets voor cryptocurrencies

Voor iemand die in cryptocurrencies handelt, zijn veilige wallets onmisbaar. Onder een wallet verstaan we een digitale portemonnee, waarin je de verschillende cryptocurrencies op kunt slaan. Het is sterk af te raden om altcoins en Bitcoin op een exchange te laten staan, omdat de kans bestaat dat je digitale munten gestolen worden. Dit kan het gevolg zijn van een hack van de exchange, maar ook doordat de exchange er plotseling mee stopt. Het is in het verleden al eens gebeurd, dat een exchange plotseling stopte te bestaan. Als gevolg hiervan verloren een groot aantal leden hun altcoins. Iets wat je logischerwijs wilt voorkomen!

Er zijn verschillende soorten wallets voor cryptocurrencies. Denk bijvoorbeeld aan een wallet die je op een exchange vindt, een wallet die je op een computer kunt installeren en wallets die losgekoppeld kunnen worden van het internet. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillen tussen deze cryptocurrency wallets.

Werking van wallets voor cryptocurrencies

Het is goed om te begrijpen hoe een wallet voor cryptocurrencies werkt. Veel mensen denken dat altcoins en Bitcoin in zo’n wallet worden opgeslagen, maar dat is niet het geval. Een wallet valt te vergelijken met een interface, waarmee je toegang krijgt tot je digitale munten. Deze digitale valuta staan echter in de blockchain van een munt opgeslagen en dus niet in je wallet zelf. Met deze wallets krijg je feitelijk toegang tot de blockchain en wordt het mogelijk om transacties op te zetten.

Cryptocurrency wallets op een exchange

De wallets voor cryptocurrencies die het meest gebruikt worden, zijn de wallets op een exchange zelf. Denk bij een exchange aan Binance, Bittrex en Poloniex. Een dergelijke wallet is absoluut niet veilig, omdat je niet de beheerder bent van de private key van deze wallet. Dit betekent dat wanneer de exchange gehackt wordt, je niet meer bij je digitale valuta kunt komen.

Exchanges bieden normaliter een wallet voor iedere munt aan, die zij op hun website aanbieden. Het is gebruikelijk om eerst Bitcoins van een handelskantoor als Bitonic of BTCdirect over te maken naar je wallet op de exchange. Vanuit deze wallet kun je vervolgens andere cryptocurrencies, altcoins, kopen.

Wallets op je computer installeren

Een tweede mogelijkheid die je hebt wanneer je een wallet voor je cryptocurrencies wilt gebruiken, is het installeren van een wallet op je computer. Een software wallet kan in sommige gevallen ook op je mobiele telefoon of tablet geplaatst worden. Deze wallet loopt in zo’n geval synchroon met de wallet op je computer. Zo weet je altijd en overal hoeveel Bitcoin of altcoins je bezit! Daarbij is het op deze manier mogelijk om met je digitale munten te betalen.

Een goed voorbeeld van een dergelijke wallet is Jaxx. Ook Exodus is een software wallet die je gratis op internet kunt downloaden en direct kunt installeren. Bij het installeren van deze software wallets is het belangrijk om je private keys veilig op te slaan. Het is af te raden om deze privésleutels van je wallets op je computer op te slaan. De kans bestaat immers dat je computer gehackt wordt, waarbij deze sleutel wordt buitgemaakt. Dit betekent dat criminelen via hun eigen computer bij je wallets met altcoins kunnen komen.

Houd er rekening mee dat software wallets als Jaxx en Exodus niet alle altcoins ondersteunen op dit moment. Het is zodoende verstandig om vooraf uit te zoeken welke cryptocurrencies er door een wallet ondersteund worden. Dit vind je op de website van de verschillende software wallets.

Hardware wallets voor Bitcoin en altcoins

Een derde mogelijkheid om je cryptocurrencies veilig op te kunnen slaan, is het gebruik van hardware wallets. Ook hardware wallets zijn een interface, die je toegang geven tot de blockchain. In tegenstelling tot software wallets, zijn hardware wallets lang niet altijd met de blockchain verbonden. Pas wanneer je de hardware wallet voor altcoins aan je computer hangt en deze met het internet verbindt, kun je de munten op de exchange bekijken. Het grote voordeel van hardware wallets is het feit dat de kans dat je wallet gehackt wordt minimaal is. Net als bij andere soorten wallets, krijg je ook bij hardware wallets toegang tot je adres via een private key.

Over het algemeen kost een hardware wallet voor het bewaren van je cryptocurrencies tussen de 75 en 100 euro per stuk. Houd er rekening mee dat er een lange wachttijd op deze hardware wallets zit, omdat de productie tot op heden beperkt is. Een goed voorbeeld van een hardware wallet is de Trezor of de Ledger Nano S. Beide hardware wallets kunnen eenvoudig online besteld worden.

Net als bij software wallets, is het ook bij hardware wallets belangrijk om vooraf uit te zoeken welke altcoins ondersteund worden. Het aanbod aan ondersteunde cryptocurrencies wordt steeds verder uitgebreid. Op de websites van de hardware wallets vind je welke digitale munten momenteel ondersteund worden.

Beste wallet voor cryptocurrencies

Er zitten verschillende voor- en nadelen aan de verschillende wallets. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die je betaalt voor een hardware wallet, de mogelijkheid tot het hacken van je wallet bij een software wallet, enzovoorts. Voor een beginnende investeerder is het gebruik van een wallet op een exchange of een software wallet vaak voldoende. Het kan in dit geval niet uit om voor 75 tot 100 euro een hardware wallet te kopen.

Voor iemand die een groot bedrag in Bitcoin, Litecoin, Ethereum of een van de altcoins geïnvesteerd heeft, kan het overwegen van hardware wallets wel de moeite waard zijn. Je moet er immers niet aan denken, dat je geld in zo’n geval gestolen wordt. Zorg bovenal voor een goede virusscanner op je computer! Bepaal voor jezelf hoeveel je in een wallet voor cryptocurrencies wilt investeren.

Let op: er zit altijd een risico aan het investeren in Bitcoin of altcoins. Zorg er om deze reden voor dat je nooit meer investeert, dan je kunt missen.