//Altcoins: wat is het en hoe werkt het?

Altcoins: wat is het en hoe werkt het?

Bitcoin is niet het enige project wat werkt op basis van de blockchain, ook altcoins werken zo. Er zijn naast Bitcoin honderden altcoins, wat staat voor alternative coins. Deze munten zijn niet allemaal betaalmunten, zoals Bitcoin dat wel is. Een ding hebben de altcoins echter met elkaar gemeen: ze werken allemaal met een blockchain. Dit betekent overigens niet dat iedere alternatieve digitale valuta een eigen blockchain heeft. Er zijn verschillende projecten, die gebaseerd zijn op het netwerk van een ander project. Een goed voorbeeld hiervan is Powr, een altcoin die werkt op het netwerk van Ethereum, wat naast Bitcoin een van de grootste digitale valuta is.

Steeds meer investeerders in digitale valuta kiezen niet langer voor een investering in Bitcoins, maar gaan voor altcoins. Dit is niet voor niets! De waarde van Bitcoin is in 2017 explosief gestegen, waardoor de kans steeds kleiner wordt dat een dergelijk rendement nogmaals behaald kan worden. Daarbij is de potentie van veel altcoins groot, omdat deze verdergaan met oplossingen voor de gebreken van een oudere munt als Bitcoin. Houd er rekening mee dat niet alle altcoins interessant zijn.

Voorbeeld van een grappige altcoin

Op zoek naar een leuke altcoin, zonder direct nut? Kijk eens naar de GeertCoin, die refereert naar Geert Wilders. Afkorting van deze munt is GEERT, waarbij het hoofd van Geert Wilders op deze munt prijkt! Een alternatief voor deze GeertCoin is de Dogecoin, welke de afkorting DOGE heeft. Deze munt werd als grap opgezet door het team achter de munt, maar heeft inmiddels wel een plek in de top 50 van altcoins met de hoogste marktkapitalisatie bereikt. Dagelijks wordt er voor miljoenen dollars in deze digitale munt gehandeld.

Verschillende soorten altcoins

De werking van altcoins komt overeen met die van Bitcoin. Net als bij Bitcoin worden de transacties die met altcoins worden uitgevoerd vastgelegd in een blockchain. Het doel van deze altcoins is echter niet altijd hetzelfde! Waar Bitcoin werd ontwikkeld als een betaalmethode voor een gedecentraliseerde economische wereld, dienen veel van deze digitale valuta een ander doel. Onderstaand vind je een korte omschrijving van een aantal van deze alternative coins, met het doel waarvoor deze munten ontwikkeld zijn.

IOTA

IOTA is een voorbeeld van een altcoin, die niet direct ontwikkeld is ter vervanging van het huidige betalingsverkeer in de financiële sector. Met IOTA moet het makkelijker worden om microbetalingen uit te voeren bij het gebruik van het met internet verbonden apparatuur. Dergelijke apparatuur valt onder Internet of Things, een andere trend uit de 21e eeuw. IOTA moet het makkelijker maken om transacties uit te voeren, zonder transactiekosten in rekening te brengen.

Ethereum (ETH)

Ethereum is na Bitcoin voor veel mensen de bekendste cryptovaluta. Net als Bitcoin heeft Ethereum een eigen netwerk. Dit netwerk is ontwikkeld voor ontwikkelaars, die op basis van dit netwerk een eigen cryptovaluta op kunnen zetten. Middels Ethers kunnen er transacties worden opgezet binnen dit netwerk. Doordat Ethereum al een van de oudere cryptocurrencies is, zijn er inmiddels verschillende alternatieven voor dit netwerk. Kijk bijvoorbeeld eens naar altcoins als NEO en Lisk.

Gulden Coin (NLG)

Een derde voorbeeld van een alternatieve munt, is de Nederlandse Gulden. Deze munt heeft niets te maken met de fysieke munteenheid van vroeger. Het doel van beide munten is echter wel hetzelfde: betalingen mogelijk maken tussen Nederlanders, Nederlandse organisaties en winkels. Opvallend aan de Gulden Coin, is dat deze digitale valuta zich specifiek op Nederlandse consumenten en instanties richt. Buitenlandse investeerders zullen zodoende weinig aan deze munt hebben. De Nederlandse oprichters van deze munt proberen het betalingsverkeer in Nederland te moderniseren en decentraliseren.

Er zijn verschillende manieren om zelf in altcoins te investeren. Voor Nederlanders is het gebruik van Litebit.eu aan te raden. Deze website verkoopt verschillende cryptocurrencies voor euro’s, waarbij je via iDeal kunt afrekenen. Niet alleen is dit eenvoudig, ook is dit een stuk sneller dan door eerst Bitcoins te kopen. Houd er wel rekening mee dat de organisatie achter Litebit.eu groeiende is. Dit maakt dat de website vooralsnog geen eigen voorraden aanhoudt, maar afhankelijk is van andere partijen. De verschillende cryptocurrency zijn hierdoor niet altijd voorradig, waardoor je soms even zal moeten wachten. Zeker in een tijd waarin altcoins hard groeien, kan dit een nadeel aan deze investeringsmethode zijn. Gelukkig is er een goed alternatief!

Altcoins kopen via Bitcoin

Een andere manier om cryptocurrencies te kopen is door gebruik te maken van een exchange, waarvan Bittrex, Binance en Poloniex de meest bekende voorbeelden zijn. Bij deze exchanges maak je een Bitcoin-wallet aan, waarnaar je via een bedrijf als Bitonic of BTCdirect Bitcoins over kunt maken. Via deze Bitcoins kun je vervolgens in altcoins investeren. Houd er rekening mee dat niet alle cryptocurrencies op iedere exchange worden aangeboden.

Bitonic en BTCdirect zijn Nederlandse partijen die de mogelijkheid bieden om Bitcoins met iDeal aan te schaffen. Wanneer de Bitcoins betaald zijn, zullen beide service de Bitcoins automatisch overschrijven naar je wallet bij een exchange. Doordat dit proces geautomatiseerd is, kun je ook buiten kantoortijden om Bitcoins kopen. Het is van de drukte op het Bitcoin-netwerk afhankelijk, hoelang het duurt voordat de Bitcoins in je wallet op een exchange verschijnen.

Pas op: het is ontzettend leuk om te investeren in Bitcoins en andere cryptocurrencies. Houd er echter rekening mee dat dit niet zonder risico is. Investeer daarom nooit meer, dan je kunt missen.