//Bitcoin: wat is het en hoe werkt het?

Bitcoin: wat is het en hoe werkt het?

Dat Bitcoins sterk aan populariteit gewonnen hebben in de afgelopen jaren zal je niet ontgaan zijn. Steeds meer mensen investeren in Bitcoins, om bijvoorbeeld zelf ook een slaatje mee te slaan in de explosieve waardegroei van deze munt! Veel van deze investeerders hebben echter geen idee waarom Bitcoin zo interessant is, wat de gedachte achter Bitcoin is, enzovoorts. In dit artikel vertellen we je meer over hetgeen Bitcoin is, hetgeen de techniek achter Bitcoin inhoudt en de manier waarop je Bitcoins kunt kopen.

Bovenal is het belangrijk om te beseffen dat Bitcoins kopen je een groot rendement op kan leveren, maar dat je hier ook veel geld mee kunt verliezen. Investeer dus nooit meer dan je kunt missen als je besluit om in Bitcoins te handelen.

Geschiedenis van Bitcoin

Hoewel Bitcoin pas in de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen heeft, bestaat de munt al veel langer. De munt werd rond 2009 voor het eerst geïntroduceerd, waarbij de waarde per munt vele malen lager lag dan dat dit tegenwoordig het geval is. Achter Bitcoin zit Satoshi Nakamoto wat een pseudoniem is voor de echter oprichter of oprichters van Bitcoin. Opmerkelijk is dat dit individu of deze groep nooit in de media is verschenen, als zijnde de oprichters van Bitcoin.

Vier jaar na de start van Bitcoin kreeg de munt een serieuze waarde. In april van het jaar 2013 steeg de waarde van de munt tot over de honderd euro, waarna deze flink instortte. Een paar maanden later, in november 2013, begon de munt opnieuw explosief in waarde te stijgen en werd de munt zelfs als een legitiem betaalmiddel erkend in de Verenigde Staten. Dit was het moment dat steeds meer mensen in Bitcoin begonnen te investeren. Door deze investeringen en de steeds bredere acceptatie van Bitcoin, is de waarde hiervan steeds verder toegenomen door de jaren heen.

Werking van de blockchain achter Bitcoin

De basis van Bitcoin vindt men in de blockchain. Een simpele beschrijving van deze blockchain is een digitaal grootboek. Normaliter maken banken en bedrijven gebruik van een grootboek, waarin alle transacties tussen personen, afdelingen en organisaties worden vastgelegd. Deze transacties bestaan niet alleen uit een bedrag, maar ook uit een ontvanger, een verzender, een datum en een transactienummer. Diezelfde eigenschappen hebben transacties die met Bitcoins worden uitgevoerd. Alle Bitcointransacties die in de blockchain ingevoerd zijn, zijn openbaar toegankelijk. Dit betekent dat jij en ik alle transacties kunnen bekijken. Het is zelfs mogelijk om in te zien hoeveel Bitcoins een bepaald adres heeft!

Een groot verschil tussen het grootboek van de banken en de blockchain achter de Bitcoin is het feit, dat alle transacties binnen deze blockchain geanonimiseerd en gedecentraliseerd zijn. Voor een gebruiker is het mogelijk om Bitcoins over te schrijven naar een ander adres, zonder tussenkomst van een derde partij. Bij financiële instelling wordt deze derde partij door de bank gevormd, die een transactie (vaak automatisch) goedkeurt en doorstuurt naar de opgegeven ontvanger. Dit is het decentrale aspect van de blockchain.

Rol van miners in de blockchain

Hier komt voor het eerst de miner om de hoek. Een miner wordt gedefinieerd als een computer, die transactie die in de blockchain ingevoerd zijn goed- of afkeurt. Pas wanneer een transactie door een x aantal miners is goedgekeurd, zal het verzonden bedrag op het adres van de ontvanger verschijnen. Voor het goedkeuren van een transactie, wat feitelijk het oplossen van een lastige wiskundige puzzel is, krijgen miners een beloning. Doordat deze puzzels erg lastig zijn en het voor een losse computer veel te lang zou duren om dit op te lossen, werken miners samen in zogenaamde mining pools. De beloning die deze mining pool als geheel verdient, wordt verdeeld over de betrokken miners.

Niet alleen transacties decentraal, ook zijn de transacties grotendeels anoniem. In die zin, dat het voor een willekeurige geïnteresseerde niet mogelijk is om een transactie of een adres aan personen te koppelen. Het adres wat je hebt om Bitcoins te versturen of te ontvangen is namelijk niet gekoppeld aan je identiteit. Voor het aanmaken van zo’n Bitcoinadres hoef je dus ook geen identiteitsbewijs op te sturen, je adres op te geven, enzovoorts. Het aanmaken van een adres is voor iedereen mogelijk en volledig gratis. Daarbij zitten er geen limieten aan het aantal Bitcoinadressen wat je aan kunt maken.

Betalen met en investeren in Bitcoin

Zoals reeds beschreven werd, kun je tegenwoordig in verschillende (online) winkels met Bitcoin betalen. Er zijn zelfs betaalautomaten voor Bitcoins, waar je de Bitcoins om kunt zetten in contant geld. Het zijn de eerste signalen dat Bitcoin breder geaccepteerd wordt door het grote publiek! Toch is de vraag of Bitcoin daadwerkelijk als serieus betaalmiddel zal worden gebruikt in de komende jaren. De transacties met Bitcoins zijn erg duur en duren daarbij relatief lang. Daarbij zijn er in de afgelopen jaren verschillende alternatieve coins, ook wel altcoins genoemd, geïntroduceerd. Goede voorbeelden van deze altcoins zijn bijvoorbeeld Litecoin en Ripple. Deze alternative coins vergen lagere transactiekosten en zijn sneller.

Investeren in Bitcoin is echter niet minder interessant geworden! Niet voor niets zijn er steeds meer mensen die in Bitcoin investeren. Zij hopen dat hun investering op termijn meer waard wordt. Daarbij was het tot voor kort noodzakelijk om Bitcoin te kopen, voordat men in alternatieve coins kon investeren op een exchange (een online beurs voor digitale valuta).

Toekomst van investeringen in Bitcoin

Het is lang niet zeker dat de waarde van Bitcoin in de komende maanden verder toe zal nemen. Door de introductie van verschillende alternative coins, waaronder Ethos, zal het investeren in deze alternatieve digitale valuta steeds makkelijker worden. Ethos is bijvoorbeeld bezig met de introductie van een portemonnee, waarmee je euro’s om kunt zetten in alternatieve munten. Zo wordt het kopen van Bitcoin voordat je investeert in andere munten minder noodzakelijk.

Let op: er zitten risico’s aan Bitcoins kopen, of investeren in andere cryptocurrencies. Zorg er om deze reden voor dat je hier nooit meer geld in stopt, dan je kunt missen.